Vércukorszint mérés otthon – Hogyan végezzük helyesen?

Bizonyos esetekben a vércukorszint mérés otthon is szükségessé válhat, akár étkezések alkalmával vagy napi rendszerességgel. A vércukorszint mérés otthon is könnyen elvégezhető a patikákban kapható vércukorszintmérő készülékekkel, tesztcsíkokkal. Ha ismerjük a reggeli vércukorszint határértékeket, tudjuk, hogyan kell helyesen mérni a vércukorszintet, jól követhető eredményeket kapunk nap, mint nap, melyek alapján pontos diabétesz naplót is vezethetünk, ha kezelőorvosunk kéri.

Vércukorszint mérésének jelentősége

A vércukorszint mérés lényegében a vérplazmában adott pillanatban jelenlévő vércukor mennyiségét jelenti. Vénás vérből is mérhető, de ujjbegy vérből is a vércukorszint.

Általában az éhgyomri vércukorszintet szokták összehasonlítási alapnak venni. A normál éhgyomri vércukorszint 4,0-6,0 mmol/l, az ettől eltérő vércukorszint betegségek gyanúját veti fel, mint például a cukorbetegség.

A normál vércukor érték viszont nem jelenti egyértelműen azt, hogy nincs semmilyen probléma, hiszen fennállhat olyan cukoranyagcsere zavar amikor például a szervezet erőteljesebb inzulintermeléssel még kordában tartja a vércukrot. Az inzulinrezisztencia éppen ezt jelenti.

Vércukorszint mérés otthon

A mai, modern vércukorszint mérő készülékekkel pillanatok alatt elvégezhető a vércukorszint mérés otthon is. Ehhez:

 • alapos kézmosás, szárítás szükséges, majd
 • tegyünk egy tiszta lándzsát az ujjszúró eszközbe
 • vegyünk ki egy tiszta tesztcsíkot a dobozból
 • az ujjhegyet szúrjuk meg a lándzsával
 • a vért cseppentsük a tesztcsík megfelelő részébe, hogy a nyílás teljesen lefedett legyen
 • a szúrás helyét nyomjuk le tiszta vattával!

Vércukor mérésének időzítése

A vércukor mérés legjobb időpontja az éhgyomri, étkezés előtti mérés és étkezés után 1,5 órával ismétlés. A modern cukor mérő készülékek használata egyszerű és segítségükkel vércukornapló vagy diabétesz napló is pontosan vezethető.

Mi befolyásolja a reggeli vércukorszintet?

A magas éhgyomri vércukorszint általában 7,00 mmol/l feletti, mindenképp felvetődik a cukorbetegség gyanúja. Ha tudni szeretnénk, mi befolyásolja a reggeli vércukorszintet, az alábbi tényezőkre kell gondolni:

 • bevitt szénhidrát mennyisége, minősége
 • esetleges gyógyszeradag, azok időzítése

Éppen emiatt, ha valaki diabétesz naplót vezet vagy egyszerűen vércukor ellenőrzésre van szüksége, az éhgyomri vércukor mérés az ideális, amikor még sem gyógyszerbevétel, sem étkezés, szénhidrátbevitel vagy kávé, tea fogyasztás nem történt.

Vércukorszint étkezés után 1.5 órával

A vércukorszint étkezés után azoknál fontos adat, ahol ismerten szénhidrátanyagcsere zavar áll fenn.

Az ő esetükben általában a vércukorszint étkezés után 1,5 órával mérendő, és az alapbetegségtől függ, hogy a kezelőorvos mit tekint elfogadható legmagasabb értéknek.

Van, akinél ez 7,5-8 mmol/l, esetleg még picivel e fölött is beleférhet ezeknél a betegeknél.

Vércukorszint mérők típusai és használata

Az otthoni vércukormérőket úgy tervezték, hogy könnyen és praktikusan használhatók legyenek. Mikor a vércukorszint mérők típusai között nézelődünk, több szempont is szóba jöhet, ami a választást befolyásolja.

Például mennyi vércsepp kell a méréshez, hiszen minél kevesebb, annál jobb! Mennyi a készülék mérési ideje? Mekkora a készülék memóriája, hány adatot képes tárolni? A tesztcsíkra cseppentős vércukorszint mérőt javasolják a cukor mérő készüléket használó kezdők vagy gyengébben látók számára a szakemberek.

A vércukormérő használata:

 1. Mossunk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel és töröljük teljesen szárazra!
 2. Helyezzünk tiszta lándzsát az ujjszúróba!
 3. Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozából! A fedelet zárjuk vissza, ne szennyeződjön a többi!
 4. Készítsük elő a vércukorszintmérőt, előtte olvassuk át a használati útmutatót!
 5. Szúrjuk meg az ujj hegyét a lándzsával!
 6. Az összegyűlt vért cseppentsük a tesztcsík megfelelő részére, figyeljünk, hogy kitöltse a rést a vér mennyisége!
 7. Nyomjunk egy tiszta vattapamacsot a megszúrt sebre és a vérzés elálltáig tartsuk rajta!
 8. A mérési eredményt olvassuk le!